Náš pestrý les – Sázení stromků s MENDELu

Dne 25. 10. 2022 jsme se ve spolupráci s Mendelovou univerzitou Brno zapojili do projektu „Náš pestrý les“.

V roce 2023 Střední zdravotnická škola slaví 75 let založení. Hlavním tématem oslav je minulost, současnost a budoucnost. Proč byl zvolen právě tento projekt v rámci oslav? Příroda je neodmyslitelně spjatá s ošetřovatelskou péčí. Naši žáci se v několika předmětech učí o síle přírody jak v prevenci, tak v rekonvalescenci po onemocnění. Příroda nám dává kyslík, řadu bylin a především, pocit klidu, když se procházíme ztichlým lesem, čistíme si hlavu od stresu, který je bohužel synonymem pro dnešní dobu. Je proto jasné, že vzhledem ke klimatickým změnám a vzrůstajícímu počtu civilizačních onemocnění je potřeba podpořit přírodu a vrátit ji do našich životů.

Žáci 3. ročníku zdravotního lycea tak měli možnost poznat důsledek klimatických změn, zjistit, jak je půda vyprahlá a suchá, a že tento problém, o kterém se tak často mluví, není fikce, ale bohužel skutečnost. Stejně narazili na důsledky pobytu člověka v přírodě – především skrze velké množství odpadků, které se v lese nacházelo. V neposlední řadě se žáci naučili, jak správně zasadit strom, a poznali na vlastní kůži, nakolik je práce v lese náročná.

Odměnou pro nás byl pobyt v krásné podzimní přírodě s paletou barev v kombinaci s podzimní mlhou a vykukujícím sluncem. Tato atmosféra nakonec přebyla prvotní hořký dojem a všichni jsme si užili nádherný slunečný den.

Projekt „Náš pestrý les“ není pouze jednorázová akce. O les se Střední zdravotnická škola Brno, Jaselská bude starat po dobu 7 let.

Zapsala: PhDr. Milena Spurná

Reportáž v Událostech Brno
« z 2 »