Mezinárodní soutěž první pomoci – Mladé Bříště

Na 170 účastníků čtyřčlenných týmů se ve středu 21. června 2023 sjelo do letního tábora Zálesí v obci Mladé Bříště. Kromě studentů zdravotnických škol byly mezi nimi také hlídky středoškoláků z Rakouska, Slovenska a Německa. Soutěž pořádá Střední a Vyšší zdravotnická škola v Jihlavě.

Scénář soutěže a typy fingovaných zranění se každý rok mění, a proto není snadné v soutěži uspět. V minulých letech soutěžící například museli odříznout oběšenou dívku a pokusit se ji oživit, pomoci tonoucímu s poraněním páteře či se vypořádat s otevřenou zlomeninou nebo překotným porodem a zraněními po výbuchu.

Proto připravit družstvo na tuto soutěž je velmi složité, soutěžící navíc musí ošetřit raněné pouze improvizovanými pomůckami. Z naší školy postupuje tradičně vždy družstvo, které se umístilo ve školní soutěži na třetím místě.

Školu letos reprezentovali žáci 2LB: Vojtěch Nagy, Ema Kejmarová, Klára Krupicová a Daniel Kalousek. Ten do týmu přibyl těsně před odjezdem, ale byl již prověřený naší Krajskou soutěží, kde se se svým týmem umístil na prvním místě v kategorii mladší žáci. Jelikož se změnily podmínky soutěže během měsíce června, museli jsme zareagovat i my. Soutěž byla koncipována pro čtyřčlenné družstvo, a navíc první den se družstva ze všech účastníků náhodně losovala, takže naši žáci zachraňovali zraněné s kolegy z jiných škol, se kterými se nikdy nepotkali. V modelových situacích převažovaly především hromadné události.

Druhý den soutěžní tým čekala čtyřkilometrová trasa členitým terénem k poraněnému s otevřeným zraněním břicha, autohavárie či testy zdatnosti.

Mezi figuranty i letos byli rodilí Němci. Organizátoři chtějí, aby budoucí sestry dokázaly i ve vyhraněných situacích zvládnout základní komunikaci v cizím jazyce. Soutěž je spolufinancována z evropských i českých fondů.

Rozhodčími soutěže byli opět profesionální záchranáři kraje Vysočina.

Soutěž má za cíl porovnat úroveň vědomostí a dovedností žáků jednotlivých zdravotnických škol v Česku a poznat práci složek záchranného integrovaného systému. Účastní se jí pouze studenti prvních a druhých ročníků zdravotnických škol.

Nebudu Vás napínat, naše škola se umístila na fantastickém II. místě, a když se podíváte do výsledkové listiny (viz níže), zjistíte, že od prvního místa nás dělil jeden bod.

Gratulujeme našim budoucím záchranářům.

Zapsala: Mgr. Dominika Babáková, trenér týmu