Soutěž „RUN MUNI“

Dne 6. června 2024 se na Lékařské fakultě MUNI ve spolupráci s Juniorskou univerzitou MUNI a Fakultou sportovních studií uskutečnil první ročník FAST RUN MUNI.

Jednalo se o soutěž středoškoláků v poskytování první pomoci a běhu.

Na soutěž se sjeli středoškoláci nejen z Jihomoravského kraje, ale také se jí zúčastnili studenti například z Děčína, Chrudimi i Hradce Králové. Mezi soutěžícími převládaly týmy z gymnázií.

Soutěž byla propagována na Instagramu a žáci si během tří měsíců udělali přípravu. Organizátoři odkrývali příběhy u pacientů se zlomeninami, s infarktem myokardu, epilepsií a dalšími obtížemi.

Nedovedli jsme si představit, co nás čeká, a tak jsme nejen cvičili modelové situace, ale také se připravovali teoreticky.

Součástí soutěže měl být kvíz z první pomoci, který mohl přihrát účastníkům další body do celkového souhrnu.

Úvodní část programu soutěže byla v režii studentů z FSS Brno, kteří dělali s účastníky hromadnou rozcvičku, protahování i tanec, což během soutěžního dne i několikrát zopakovali.

Závod probíhal po rozlosování. Náš tým vyběhl jako čtvrtý a čtvrté místo nám bylo i souzeno.

Z 35 zúčastněných jsme získali krásné čtvrté místo. Ne, že bychom nezvládli první pomoc, zde jsme ztratili pouze 8 bodů z maximálního počtu 100, ale v běhu jsme měli velkou konkurenci.

Přesto jsme odcházeli spokojeni, první pomoc se poskytovala bez pomůcek, v krásném prostředí kampusu MUNI. Součástí celé akce byla také návštěva anatomického muzea a prohlídka sanitky.

Celá akce se nesla v přátelském a tvůrčím duchu.

Zapsala: Mgr. Dominika Babáková