Exkurze do Mikrobiologického ústavu ve FNUSA

Dne 7. 2. 2020 se naše třída, 1.L, zúčastnila exkurze do Mikrobiologického ústavu v nemocnici u sv. Anny, ke které jsme se přemístili začátkem druhé hodiny. Prakticky hned po příchodu do ústavu mohla začít naše přednáška pana MUDr. Ondřeje Zahradníčka, který byl tak ochotný a udělal si na nás čas.

Nejprve nám řekl základní informace ohledně mikrobiologie, které bychom si měli již pamatovat ze školy. Následně nám více přibližoval jeho práci a povídal nám o různých technikách a zajímavostech ze světa klinické mikrobiologie. Člověk by ani nevěřil, jaká práce se musí vykonat, aby se určila nebo naopak vyloučila nějaká choroba. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací a upřesnili si ty staré. Byly pro nás připraveny i Petriho misky s pomnoženými bakteriemi. Nakonec jsme byli poctěni písničkou o mikrobech, kterou nám pan doktor zazpíval.

Musíme určitě poděkovat i paní učitelce Hartmanové za to, že nám tuto exkurzi zařídila. Jsme rádi, že jsme se jí mohli zúčastnit a určitě vybraná hrstka z nás využije příležitosti se podívat do laboratoře, kde probíhá samotná diagnostika mikrobů.

Zapsala: Simona Kouřilová (1L)