Školní výlet v Beskydech – 1.C a 1.D

V neděli 12. 6. 2022 jsme se v odpoledních hodinách vydali na třídenní školní výlet do Beskyd. Naším cílem bylo zdolat nejvyšší horu Beskyd – Lysou horu (1323 m. n. m.) a Radhošť (1129 m. n. m.).

Po příjezdu do hotelu Petr Bezruč v Malenovicích jsme se ubytovali a čekala nás bohatá večeře – polévka, druhý chod a dezert. Po večeři následovala procházka kolem Satinských vodopádů, kde některé odvážné zkusily ne příliš vysokou teplotu vody.

V pondělí jsme se nasnídali a v 9 hodin vyrazili směr Lysá hora. Nejrychlejší skupinka zvládla zdolat osmikilometrovou trasu s převýšením lehce přes 700 metrů za 1:45 h! Nahoře následoval zasloužený oběd, společné foto u ikonického „slupa“ a mohli jsme vyrazit zpátky do hotelu. Trasa se ale lišila – nazpátek vedla přes Ivančenu, což je kamenná mohyla, která byla postavena na památku skautů, kteří byli popraveni za druhé světové války. Po návratu na hotel jsme odpočívali a po večeři jsme využili možnost zahrát si bowling.

V úterý jsme se po snídani sbalili a přesunuli se autobusem do nedalekých Trojanovic, což byl náš výchozí bod na Pustevny a následně Radhošť. Na Pustevny jsme využili sedačkovou lanovku. Jen pro zajímavost – současná lanovka je sice v provozu od roku 1987, ale jednalo se pouze o modernizaci, jelikož její předchůdce zde stál již od roku 1940, což v té době byla vůbec první sedačková lanovka v Evropě!  Poté jsme se vydali po hřebeni až na Radhošť, kde se nachází kaple svatého Cyrila a Metoděje (mimochodem, tato kaple je nejvýše položenou kaplí v Česku) společně s televizním vysílačem. Po cestě nelze minout sochu Radegasta, pohanského boha pohostinnosti, plodnosti a úrody. Podle pověsti právě na Radhošti měl své sídlo a lidé z různých krajů mu zde přinášeli dary. Po absolvování trasy jsme se na Pustevnách naobědvali a čekal nás poslední bod z programu výletu – šestikilometrový sjezd z Pusteven do Trojanovic na koloběžkách. V Trojanovicích na nás čekal autobus, který nás v odpoledních hodinách dovezl zpět do Brna.

Všem se výlet moc líbil a již nyní se těšíme na příští rok, kdy budeme moci absolvovat další školní výlet.

Zapsala: Mgr. Barbora Švrčková