Gaudeamus 2022

Gaudeamus je evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání. V letošním roce probíhal již XXVIII. ročník. Tradičně se Gaudeamus koná na brněnském Výstavišti, letos v termínu od 1. do 4. listopadu 2022.

V pátek 4. listopadu jsme se se třídou 4. L vydali k Výstavišti. Překvapila nás dlouhá fronta na vstup. Přesto, že se žáci registrovali dopředu online, bylo nutné zakoupit na pokladně katalog veletrhu, který sloužil zároveň jako vstupenka. Strávili jsme tedy dlouhou dobu čekáním. Bylo poměrně chladno a mírně mrholilo. Poslední skupinka se dostala za brány hlavního vstupu po hodině a čtvrt. Nepříjemný zážitek.

Uvnitř pavilonu V nás čekaly stánky mnoha vysokých škol. Své studijní programy nabízely české univerzity, vysoké školy i školy ze zahraničí (Slovensko, Velká Británie, Dánsko, Dubaj, …). Ve stáncích jednotlivých vysokých škol mohli žáci dostat informace o studijních oborech, dozvěděli se podmínky přijímacího řízení, ptali se na uplatnění absolventů. Od stánků odcházeli s brožurkami s podrobnostmi o studiu a reklamními předměty.

Během veletrhu souběžně probíhal bohatý program přednášek ve dvou sálech. Zde se žáci dozvěděli vše o studiu, fakultách, programech, vybavení školy i aktivitách, které vysoké školy a univerzity nabízí. V rámci veletrhu bylo možné využít i testovací centrum a pomocí počítačového dotazníku zjistit, které studijní programy jsou pro další studium nejvhodnější. Nerozhodnutí žáci mohli využít poradenský servis nebo centrum kariérového poradenství.

Pro všechny žáky 4. L byla návštěva Gaudeamu přínosná. Někteří si potvrdili svoji předběžnou volbu budoucího studijního oboru a získali o něm podrobnější informace. Někteří žáci objevili nové možnosti, které budou zvažovat a někteří žáci se možná příští rok vydají na zkušenou do zahraničí.

Zapsala: Mgr. Eva Floriánová