Vystoupení kapely Mirai

V úterý 13. 12. 2022 zavítala na naši školu kapela Mirai, která v tělocvičně odehrála menší „koncert“ pro vybrané žáky naší školy (kritériem výběru žáků třídními učiteli byla jakákoli záslužná činnost pro naši školu, například pomoc na Dni otevřených dveří, sportovní reprezentace nebo pochvala třídních učitelů za výborný prospěch).

A jak se zde vlastně ocitli? Koncert byl takovým poděkováním za pomoc našich žáků během koronavirové pandemie, nicméně také zmínili, že „až jednou budou staří, tak třeba také sami budou potřebovat pomoc právě zdravotnického personálu.“

Mirai zahájili vystoupení s písní „Chci tančit“, nechyběly však také hity jako „Yahoda“ nebo novější „Vedle tebe usínám“, během kterých bylo vidět, že jsou jejich písničky známé – některé refrény nechali kluci naše žáky zazpívat samotné a Miraiova pomoc nebyla vůbec potřeba. Zpestřením během koncertu určitě byla i soutěž o nejhlasitější projev nebo taneční „battle“, který vyhrála třída 2. B. Výherci pak byli odměněni vstupenkou na jejich koncert, který se bude konat v Brně 22. 11. 2023. Mirai zakončili vystoupení jejich ikonickou písní „Když nemůžeš, tak přidej“, kterou si zazpívali společně s paní ředitelkou.

Poté následovala v přízemí autogramiáda, které se již mohli zúčastnit všichni žáci. Kluci rozdávali nejen podpisové kartičky, ale i úsměvy na všechny strany a ochotně se s žáky fotografovali. Po náročných 45 minutách podepisování se ještě občerstvili v ředitelně a pokračovali zase „o kus dál“ – do Dětské nemocnice.

Mirai – medailonek kapely

Mirai je česká popová hudební skupina z Frýdku-Místku, která byla založena v roce 2014. Frontmanem a zároveň kytaristou je Mirai Navrátil, vystudovaný právník, jehož maminka pochází z Japonska – odtud jeho křestní jméno, což v překladu znamená „budoucnost“. V kapele dále hrají bubeník Šimon Bílý, baskytarista Michal Stulík a kytarista Tomáš Javůrek.

Do povědomí se však kapela dostala až v roce 2017, kdy vydala debutové album s názvem „Konnichiwa“. Odtud pochází jejich nejznámější skladba „Když nemůžeš, tak přidej“, ke které vznikl zábavně pojatý videoklip, ve kterém členové kapely plní zdánlivě nesplnitelné úkoly. Dalšími výraznými singly z alba jsou „Pojď, zapomenem“, „Cesta z města“, „Chci tančit“ nebo „Anděl“ – tato píseň je věnována tragicky zesnulé manželce Šimona Bílého. V tomtéž roce se kapela stala také Objevem roku na udílení Cen Anděl i v Českém slavíkovi.

V roce 2019 kapela vydala druhé album s názvem „Arigato“. Z tohoto alba pochází písně jako „ØTCHI“, „Hometown“, „Yahoda“ nebo „Pojď ke mně blíž“. V roce 2020 byli vyhlášeni na udílení Cen Anděl jako Skupina roku.

Na podzim roku 2021 spatřilo světlo světa zatím poslední album s názvem „Maneki Neko“. Díky tomu v rádiích můžeme slýchávat hity jako „Vedle tebe usínám“ nebo „Volám“. Rok 2022 byl ovšem pro kapelu velmi úspěšný – dvakrát se jim podařilo vyprodat pražskou O2 arénu. Kromě toho také získali 2. místo v kategorii Skupina roku v anketě Český slavík.

Zapsala: Mgr. Barbora Baláková